2011. 04. 07.

Ráday 9 - Budapest 100

Ráday 9 – Budapest 100


Százéves ház a modern metropoliszban


A Budapest 100 program a 2011-ben százéves budapesti épületek köszöntésére született. Az április 9-10-i - az év századik napjához köthető - hétvégén több tucat budapesti épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. A szintén százéves Ráday utca 9-es házban "múltidéző és jelenbejáró" programot szervez a Beyond Budapest, amelyen nagy örömmel részt vesz a Szim Salom Közösség is.

A ház udvarán 11 órai kezdettel a kor, a ház, és lakóinak történetéről mesél lakótársunk, Szikra Csaba, a Beyond Budapest sétavezetője: urbanisztikai változások a XX. század elején; a századfordulós és a modern Ferencváros; egy miniszterelnök, aki gazda és polgár, magyar és amerikai volt egy személyben, s akit minden diktatúra üldözött hazafiságáért és emberi tartásáért.

Milyen lehetett 100 évvel ezelőtt egy pesti imaház? Hogyan ünnepelték a széder estéket? Milyen ma, 2011-ben egy pesti bérházban megbújó zsinagóga? A Szim Salom közösségének nevében Kelemen Katalin rabbi fogadja az érdeklődőket, s Budai Miklós zsidó kántor énekét hallgatva a ház akusztikáját is megtapasztalhatjuk. A Szim Salom Zsinagóga 11 és 13 óra között megnyitja ajtóit a látogatók előtt, kiállítja a kézműves szakkör munkáit, és kóstolót ad a száz évvel ezelőtti, valamint a mai Pészach széderek hangulatából, a szó szellemi és valódi értelmében egyaránt.

S ha a figyelemben, zenehallgatásban és nézelődésben elfáradtak a résztvevők, játékos mozgásra is lehetőség lesz a Ráday 9 udvarán!

Szeretettel várjuk a lakókat, a Közösség tagjait és minden érdeklődőt április 10-én vasárnap 11.00-13.00óra között a Ráday 9-be!


Ráday 9 Lakóközösség - Szim Salom Közösség – Beyond Budapest

Nincsenek megjegyzések: