2011. 04. 11.

Budapest 100 over

Aki ellátogatott a verőfényes vasárnapon a ferencvárosi Ráday utca 9-be vagy éppen a józsefvárosi Százados úti Művésztelepre az nem mindennapi csodákat láthatott. A két ingyenes rendezvényünk összesen kb 300 fő vendéget csábított városi felfedezésre és közös kultúrélményre.

Április 10-én az év százegyedik napján délelőtt várta a Ráday utca 9. rejtett Szim Salom Zsinagógája és kollégánk Szikra Csaba az érdeklődőket, akik jöttek is szép számmal. Csaba helytörténeti beszámolóját a Ráday utcáról, a ház lakóiról; Kelemen Katalin rabbi előadását a Pészach széderek hangulatáról és Budai Miklós zsidó kántor énekére a kétórás program során 200-an voltak kíváncsiak.

A lelkes barangolók közül jó páran vették a fáradtságot és elmetróztak a Stadionokig, hogy részt vegyenek a délutáni 100 éves a Százados úti Művésztelep’ sétánkon is. A 130 vendég Szabó Gábor előadásában hallhatott nem mindennapi történeteket és emlékeket a művésztelep Száz évéből. A szobrászművész urat körülzsongták az érdeklődők, így a félórásra tervezett sétálós előadás kétórás lett. Katona Zsuzsanna pedig megnyitotta előttünk műtermét, hogy néhány percre mi is átélhessük a hely hangulatát.

A Budapest Beyond Sightseeing csapata nagy örömmel látta a megismerésre vágyókat, az egymás- és a város iránti tiszteletet, türelmet és kedvességet. Az biztos, hogy a kíváncsi szemektől elzárt kincsekre bukkantunk és újra bebizonyosodott mennyi újdonság vár még ránk Budapesten a Nap alatt.

A Budapest Beyond Sightseeing a Budapest 100 szervezőinek nevében is köszöni az együttműködést: Ráday utca 9. lakóközössége; Szim Salom Zsinagóga közössége; Kelemen Katalin rabbi; Budai Miklós zsidó kántor; Szikra Csaba a Beyond Budapest sétavezetője; Százados úti Művésztelep lakói; Katona Zsuzsanna szobrászművész, Szabó Gábor szobrászművész.

Nincsenek megjegyzések: