2011. 03. 22.

Budapest különböző arcai friss európai szemmel

Moving Districts Európai Audiovizuális Workshop


A 2009-es Think Twice nemzetközi workshop után idén tavasszal is érkeznek hozzánk fiatal filmesek Európa négy országából, hogy részt vegyenek az EUShorts csapata által szervezett Moving Districts nemzetközi workshop egy hetes programján. Az izlandi, francia, angol és lengyel fiatalok mellett fiatal magyar alkotók is részt vesznek a műhelymunkában.
A kezdeményezés célja, hogy a Budapestre érkező pályakezdő művészek próbára tehessék kreativitásukat, alkotói affinitásukat és a magyar filmes szakma képviselőinek közbenjárásával hasznos tapasztalatokra tehessenek szert. A résztvevők mindegyike a film, a design és az új média területén tevékenykedik vagy folytatja tanulmányait. A programot és a workshop résztvevőit négyfős, vegyes nemzetiségű és érdeklődési körű csoportokra osztjuk. A csapatok munkáját tapasztalt rendezők (Nagypál Orsi, rendező; Teemu Nikki, finn rövidfilm rendező; Bogdán Árpád, rendező), szakemberek (Baglyas Gyuri és a Beyond Budapest csapata; Selmeczi Nóra, a Fiction Science tagja, urbanisztika blogger, Zádor Tamás és a Kiégő Izzók csapata) és az Eushorts Fesztivál csapata segíti.

Feladatuk, hogy a Beyond Budapest tematikus városnéző túrái és saját tapasztalataik alapján kerület portfóliót készítsenek, mely dokumentálja és reflektál a tematikus túra során látottakra. A portfólióból kiindulva köztéri vetítésre alkalmas anyag készül. A workshop zárórendezvényén a nagyközönség is megtekintheti az elkészült műveket a Fogasház falain. A kültéri vetítés rejtelmeiről a Kiégő Izzók tart a résztvevőknek bemutató előadást a workshop keretein belül.

Másik feladatuk egy rövidfilm elkészítése, amelyhez szintén a város adja az ihletet. A helyszínek kiválasztásában egy filmes háttérrel rendelkező, de szabad idejében a várost kutató blogger, a 365buildings.tumblr.com írója lesz a résztvevők segítségére. A filmek főszerepeiben 1-1 fiatal magyar színészt (Dénes Viktor, Goitein Gergely, Tóth Lambert) láthat majd a közönség a workshop zárórendezvényén a Fogasházban, ahol az épületvetítésen kívül az elkészült rövidfilmeket is bemutatjuk.

A workshop munkája folyamatosan a www.movingdistricts.tumblr.com oldalon lesz követhető.

A zárórendezvény március 26-án, szombaton lesz a Fogasházban (Budapest, 1073, Akácfa utca 51.). Este 8 órától megtekinhetők a csoportok által készített portfóliók, a város ihlette különleges épületvetítés, illetve lehetőség nyílik kötetlen ismerkedésre a résztvevőkkel, az őket segítő szakemberekkel és a szervezőkkel is.

Kontakt:
sari.peli@eushorts.eu
info@eushorts.eu

Nincsenek megjegyzések: