2009. 04. 22.

Palotanegyedi siker a Műemléki Világnapon


A Beyond Budapest és a Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezésében felpezsdült a Mágnásfertály. 2009. április 18-án a Műemléki Világnap alkalmából átadtuk a Mesél a Palotanegyed... győztes pályázóinak a jól kiérdemelt díjaikat.

Összesen 15 hőst köszönthettünk és jutalmaztunk kíváló dolgozatáért. A 'gálának' az Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthont. Volt borkóstoló, zenés műsor, exkluzív Uránia séta. A díjakat helyi kulturális szervezetek ajánlották.

A ceremónia után 60 fős vendégsereg ámulhatott a legújabb felfedezéseken, amelyeket a díjazottak mutattak be. Eljutottunk a Gutenberg-otthonba, helyi street-art művészetet fejtettünk mindezt a Józsefvárosi Rendőrség biztosításával (az első városi séta autósüldözéssel). Összességében nagyszerű kaland volt: köszönjük a támogatóknak az ingyen kultúra építőknek és a megjelenteknek.

Van civilekkel közös leírásunk is alább.


Check this out:


Április 18-án a VIII. kerületben hagyományteremtő rendezvénysorozatra került sor a Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Budapest Beyond Sightseeng szervezésében.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház adott otthont a Mesél a Palotanegyed… címmel meghirdetett örökségvédelmi pályázat délelőtti eredményhirdetésének, amelyen Bakos Edit igazgató asszony köszöntötte az érdeklődőket. Csodálatos pályamunkák születtek: egyikük „beszélő rádiópalotáinkat” szólaltatta meg, voltak, amelyek az idén műemlékké nyilvánított Gutenberg-otthon, illetve jezsuita rendház és templom történetét dolgozták fel, és érkezett személyes hangvételű háztörténet a Vas és a Horánszky utcából. Született pályamunka Mikszáth Kálmán palotanegyedi országgyűlési tudósítói tevékenységéről, a 168 éve a tudás szolgálatában álló magyar tudományos ismeretterjesztő egyesületekről, a kétszáz éve született leánynevelő és népművelő Karacs Terézről, a Bérkocsis utcai zsinagógáról, az Olasz Intézet melletti Tauffer-villáról és tulajdonosáról, a kutató és orvos Tauffer Vilmosról. A pályázók tanúságos sétára is hívogattak a Gyulai Pál utcában a Beyond Budapest szervezésében.
A Fülöp G. András történész vezette bírálóbizottság –amelynek munkáját szakmai oldalról Bende Csaba, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezető főtanácsosa is segítette – két kategóriában ítélte oda a legjobb pályamunkának járó díjakat:
- Maczák Ibolya: Az asztalnok háza című munkájáért, amely a Lőrinc pap téri Liebner-házat és kalandos életű utolsó tulajdonosát mutatta be,
- illetve Dubniczky Zsolt: A Palotanegyed első főúri palotái című dolgozatáért, amely a Pollack Mihály téri Festetics- és a Károlyi-palota építéstörténete, valamint a két arisztokrata család históriája között vont párhuzamot.

A Palotanegyed megóvásra és megőrzésre méltó, ám lassan feledésbe merülő legendáinak nyilvánosság elé tárása azon a túrán valósult meg, amelyen maguk a pályázók voltak a mesélők és mutatták be a pályamunkáik alapjául szolgáló épületeket, helyszíneket.


Támogatóink:

Főtámogató:
URÁNIA Nemzeti Filmszínház

http://www.urania-nf.hu/

Támogatóink:

BUDAPEST a városlakók folyóirata
http://www.budapestfolyoirat.hu/

Budapesti Városvédő Egyesület
http://www.varosvedo.hu/

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
www.fszek.hu

József utcai Műteremház

Rév8 Zrt
http://www.rev8.hu/

Sexardicum borkereskedés
1088 Krúdy utca 4.

Károlyi-Csekonics Rezidencia
http://kcsr.hu/

Budapest Jazz Club
http://www.bjc.hu/

Kulturális Örökségvédelmi Hivatal
http://www.koh.hu/

Újirány Csoport
http://www.ujirany.com/

Nincsenek megjegyzések: