2008. 08. 26.

Nem hisszük el


Van egy kincses kert, egy mesés oázis, egy 100 éves műteremház a Nyolcadik kerületben. Imádjuk. Szívünk és Nyolcadik kerületünk csücske.
Ilona néni művésznő a lakója, az építője, az őrzőangyala. Ő a mi legkedvesebb segítőnk, társunk a sétáink során.
Ma kaptuk a hírt, hogy a Roma Parlamenttel együtt a Műteremházat is le fogják bontani. Kiadták a bontási engedélyt arra az utolsó múlt-őrző, múlt-igéző várra,
ahol a szomorkás Pilinszky állt modellt,
ahol Ferenczy Béni mintázott a nagy üvegablakok alatt,
ahol André Kertész teázgatott, fotózgatott a kertben,
ahol Róth Miksa alkotott Marótival együtt, hogy elkészülhessen a mexikói operaház kupolája...
Ezek az emberek itt éltek, itt jártak, itt örültek, itt szomorkodtak. Tényleg itt. Pont itt. Nem legenda. Valóság. Mindannyian nyomot hagytak maguk után.
Ilona néni pedig a nyomokat, alkotásokat összegyűjtötte és megmutatja mindenkinek, aki kíváncsi rá.
Ez a hely egy eleven kapocs a történelemmel.
Van-e lelke annak, aki ezt megsemmisíti? Nem számít az indok. Ezt nem lehet megmagyarázni. A mi kis szegényes kultúrromjaink kiírtását, se ész, se pénz, se érzelem nem magyarázhatja.
Miért? Nem értjük. Nem hisszük el.
Nem szomorú: tragikus butaság.
De ne aggódjatok. Kitalálunk valamit. Békéset, okosat, közöset. És ha Ilona nénivel kitaláltuk hogyan is lehetne, mit is lehetne, akkor szólunk Nektek. Szükség lesz Rátok. Igazán.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Rendkívül szomorú a hír, nincs mit mondanom, egyszerűen hihetetlen, hogy az érték, ma már nem érték azoknak, akik döntéshozatali pozíciókban vannak.

Névtelen írta...

A hír több, mint megrázó. Már az is, h a szomszédos Lotz freskót is bontanák. De h a művészházat is, egyszerűen felháborító. Tényleg egy gyöngyszeme a kerülenek, és aki ezt nem képes felismerni, azzal nem tudom, mit lehet kezdeni. Remélem közös erővel, összefogással sikerülhet megváltoztatni a döntéshozók elképzeléseit. Kár, h lapzárta után érkezett a hír, és már nem fért bele a cikkembe, de próbálok tenni az ügyben, h ne sikkadjon el, és felhívjük a figyelmet a múlt értékeinek megőrzésére.

Schillek Márton

b_e_ írta...

Minden idegszálammal tiltakozom az ellen, hogy a kisbetűs magyar állam ledózerolja a nagybetűs magyar értékeket!


Név: Baglyas Erika
Állampolgárság: Magyar
Kor: 35 éves
Neme: Nő
Budapesten él és dolgozik.
Foglalkozását tekintve művész.
Sokat gondol a csöndre, amit szeret.
És sokat gondol a politikusokra, arra, hogy biztos őket is szereti valaki, mert ők is csak emberek. Akiknek jogában áll, hogy mások helyett döntsenek.

Névtelen írta...

Nem hagyjuk!
Üdvözlettel a nyolcadik kerületből, Zsuzsi