2008. 09. 30.

Múzeumpedagógiai Évnyitó


A Budapest Beyond Sightseeing is képviseltette magát az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón. Az Iparművészeti Múzeumban megrendezett eseményen, szeptember 29-én a kiállítók standjai között és a 'Pincétől a padlásig' sétán egyaránt találkozhattak velünk az érdeklődők. Standunkon múzeumpedagógusok, tanárok és közoktatási szakemberek számára mutattuk be az 'Élő történelemóra' című sétánkat. Az Iparművészeti Múzeum (IMM) múzeumpedagógusaival karöltve két játékos vezetést tartottunk a népes érdeklődő közönségnek.
Érdemes lesz blogunkra hamarosan visszatérni, mert az IMM és a Budapest Beyond Sightseeing középiskolásoknak szóló, kedvezményes programcsomagot készít elő.

2008. 09. 25.

Dr. Ámbédkar diákok a Nyolckerben

Dr. Ámbédkar és az Élő történelemóra

A sajókazai Dr. Ámbédkar Gimnázium tanulóit kalauzoltuk Józsefvárosban. A középiskola diákjai a Budapest Beyond Sightseeing 'Élő történelemóráján' vettek részt. A program a „Gandhi és Dr. Ambedkar” című Kazincbarcikán megrendezett társadalomtudományi tanácskozás kiegészítő eseménye volt. A közös Nyolcadik kerületi felfedezésre interaktív feladatokkal és meglepetésekkel vártuk a diákokat. A sétán készült felvételeket megnézhetitek a képre kattintva.

http://www.ambedkar.hu/
http://www.beyondbudapest.hu/

2008. 09. 23.

Józsefvárosi előadás

A Budapesti Városvédő Egyesület Nyolcadik Kerületi Tagozatának felkérésére előadást tartunk józsefvárosi tapasztalatainkról :) Szeptember 24-én a Józsefvárosi Galériában. Sok szeretettel várunk 15 órára a József körút 70. alá.
*Nagy Balázs felvétele a Csirketolvaj szobráról

2008. 09. 21.

Művészek és laikusok


A sok mosolyból és köszönetből sejtjük, hogy Nektek is tetszett a 6in1 Kortárs Művészet Instant sétánk a Nyóckerben. A több, mint 70 résztvevő nyitott szívvel és szemmel járta végig velünk a 3 órás művészeti körutat. A program a Kulturális Örökség Napjai 2008 keretében valósult meg. Köszönjük az együttműködést a galériáknak:
Legfőképpen, pedig köszönjük NEKTEK, akik ott voltatok!

2008. 09. 16.

6in1 Kortárs Művészet Instant


Kortárs művészeti séta lesz a Nyolcadik kerületben. A 2008-as Kulturális Örökség Napjai alkalmából helytörténeti legendákkal átszőtt sétát szervezünk. Kortárs, nyolcadik kerületi galériák, művészeti központok lesznek állomásaink: Art Bázis, K. Petrys Ház, A.P.A. - Ateliers Pro Arts, Molnár Anni Galéria, Lumen Galéria.
A sétát szervezi: Budapest Beyond Sightseeing, a Nyolcadik kerületi idegenvezetők csapata.

6 in 1 Kortárs művészet instant – A Nyóckerben

Nyolcadik kerület és kortárs magyar művészet? Hogy jön ez össze?
A Nyolcadik kerület kulturális öröksége: a málló pompa, a leomló Kőarcok, a meghitt, piszkos gangok világa. A düledező örökség árnyai közt éled egy új művészeti közösség. Az alkotás öröme tovább lüktet a Nyolcban.
Kortárs trendek, Nyolcadik kerületi ósdi mesékkel, helytörténeti legendákkal összekötve.

Akik kalauzolnak Benneteket a színes-szagos úton:
Budapest Beyond Sightseeing, a VIII. kerület idegenvezetői.

Ahová bekukkantunk, akikkel ismerkedünk:
Art Bázis: fotókiállítás és fotós iskola
http://www.artbazis.hu/
K. Petrys Ház: lakásgaléria
http://www.petrys.hu/
A.P.A. - Ateliers Pro Arts: műteremház és galéria
http://www.ateliers.hu/
Molnár Anni Galéria: lakásgaléria
http://www.molnarannigaleria.hu/
Lumen: kávézó galéria
http://www.photolumen.hu/
Belső Udvar Program

Együttműködésben:
Kulturális Örökség Napjai 2008
http://www.oroksegnapok.hu/

A séta időpontja: 2008 szeptember 20. szombat, 16:00 Mikszáth Kálmán tér
Találkozó: 15:55, Mikszáth szobornál.
A séta időtartalma: 3 óra.
A séta ingyenes.

2008. 09. 14.

Őszi nagytakarítás

Elég a falfirkákból - Őszi nagytakarítás az ország főutcáján


"Budapest Városarculati Tanácsnoki Irodája és a Szeretem Budapestet Mozgalom kezdeményezésében és koordinációjával, 2008. szeptember 12-én nagyszabású rendrakás veszi kezdetét az ország főutcáján. A decemberig tartó intenzív akciósorozat folyamán a rendkívül szennyezett pesti és budai Belváros főútja és a Nagykörút-budai körút térségének falfirka-mentesítése, azaz 250 társasház és mintegy 800 üzletportál szennyezettségének eltüntetése a cél."
Ha Te is eltüntetnél egy firka-foltot hívd a Falfirka Forró Drótot: 06-80-220-220 vagy 06-80-330-330.

2008. 09. 09.

"...hol élsz Te?"


"...hol élsz Te?" címmel új heti sorozatműsor indul az M2-n szerdán délutánonként. A műsor készítői Budapestet és a környező településeket mutatják be egy-egy adásban amolyan szubjektív várostörténet formájában, egy-egy érdekes vagy ismert ember szemüvegén keresztül.

A következő adásban: Szubjektív tárlatvezetés a VIII. kerületben a Beyond Budapest csapatával. Kapcsolj az M2-re szeptember 10-én 13:25-kor és hangolódj a Nyóckerre.
A 'Nyócker' adás stábjának név szerint is köszönetet szeretnénk mondani lelkesedésükért, türelmükért és az alapos munkájukért:
Seres Szilvia riporter, Farkas Dániel operatőr, Lugosi Gergő technikus és Belovári Tibor hangmérnök.

2008. 09. 03.

Védett és bonthatatlan

Kedves Barátaink!

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal sajtófőnöke Róna Katalin megerősítette a hírt miszerint a Roma Parlament illetve a József utcai Műteremház ideiglenes védelemet kapott!

"A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Közép-magyarországi Irodája 2008. augusztus 29-én ideiglenes műemléki védelem alá helyezte a Budapest VIII. Tavaszmező utca 6. sz. és József utca 37. sz. alatti épületet. Ezzel egyidőben a KÖH megkezdte az ingatlanok védetté nyilvánítását előkészítő tudományos eljárást.
Az ideiglenes védelem a határozat kézhezvételétől kezdve egy évig áll fenn és indokolt esetben legfeljebb további egy évre meghosszabbítható. Az ideiglenes védelem alatt álló épületek tekintetében a KÖH Közép-magyarországi Iroda gyakorolja az építésügyi hatósági jogkört.
"