2008. 08. 26.

Nem hisszük el


Van egy kincses kert, egy mesés oázis, egy 100 éves műteremház a Nyolcadik kerületben. Imádjuk. Szívünk és Nyolcadik kerületünk csücske.
Ilona néni művésznő a lakója, az építője, az őrzőangyala. Ő a mi legkedvesebb segítőnk, társunk a sétáink során.
Ma kaptuk a hírt, hogy a Roma Parlamenttel együtt a Műteremházat is le fogják bontani. Kiadták a bontási engedélyt arra az utolsó múlt-őrző, múlt-igéző várra,
ahol a szomorkás Pilinszky állt modellt,
ahol Ferenczy Béni mintázott a nagy üvegablakok alatt,
ahol André Kertész teázgatott, fotózgatott a kertben,
ahol Róth Miksa alkotott Marótival együtt, hogy elkészülhessen a mexikói operaház kupolája...
Ezek az emberek itt éltek, itt jártak, itt örültek, itt szomorkodtak. Tényleg itt. Pont itt. Nem legenda. Valóság. Mindannyian nyomot hagytak maguk után.
Ilona néni pedig a nyomokat, alkotásokat összegyűjtötte és megmutatja mindenkinek, aki kíváncsi rá.
Ez a hely egy eleven kapocs a történelemmel.
Van-e lelke annak, aki ezt megsemmisíti? Nem számít az indok. Ezt nem lehet megmagyarázni. A mi kis szegényes kultúrromjaink kiírtását, se ész, se pénz, se érzelem nem magyarázhatja.
Miért? Nem értjük. Nem hisszük el.
Nem szomorú: tragikus butaság.
De ne aggódjatok. Kitalálunk valamit. Békéset, okosat, közöset. És ha Ilona nénivel kitaláltuk hogyan is lehetne, mit is lehetne, akkor szólunk Nektek. Szükség lesz Rátok. Igazán.

2008. 08. 20.

Józsefváros testközelből



Ha nyelvet gyakorolnátok keressétek fel a CaféBábel.com-ot, ahol 6 nyelven tájékozódhattok Európa eseményeiről. Most címlapon a mi Nyóckerünk.

2008. 08. 09.

Beyond Budapest, a Föld Vizeiért

Közös Budapest központú világmeditáció! Több millió ember egyszerre meditál a Föld vízkészleteiért. Ebben igazi megtisztító erő van.

Magunk részéről, a budapesti, sőt a Nyolcadik kerületi vizekért fogunk meditálni:
az Orczy kerti kacsaúsztatóért, a Fűvészkerti vizililiom taváért, a Kálvária téri szökőkút viziért, ami nincs... :) Ez csak vicc, de a világmeditáció megindítóan komoly lesz.

Csak képzeljétek el : 8000 ember egyszerre gondol, képzel, álmodik szebb világot, tisztább vizeket. És még 2-3 millió, akik a neten keresztül csatlakoznak, ugyanabban az időpontban, ugyanazzal a céllal, szerte a világban. Ha ennek a meditációnak nincs ereje; akkor semminek.

Szóval, tarts velünk a Szebb életért fesztiválra . Még Ed Mitchel, a Holdon járt asztrofizikus is eljön. Az Energiamező című könyvben olvastuk a komoly, realista fizikus beszámolóját. Hihetetlen spirituális űrbeli élményéről beszélt. Már olvasva is döbbenetes volt. Most pedig személyesen meséli el mi történt vele. Alig várjuk!

"Igen, kezünkben a sorsunk, ma már ez egyre nyilvánvalóbb ezen a bolygón; valóban dolgunk van; s meglepően nagymértékben idézhetünk elő változást a Földön, ha összefogunk. Erre az összefogásra invitálunk minél több embert augusztus 16-ra a SYMA-csarnokba. Aki nem tud személyesen jelen lenni a rendezvényen, de szívesen részt venne a közös meditációban, az a www.szebbeletert.hu honlapról letöltheti a meditáció anyagát, hogy déli 12.20 és 12.50 között egy hullámhosszra kerülhessen a többiekkel. "

2008. 08. 05.

Károlyi-Csekonics Palota

Aki teheti, fizesse be magát egy esküvőre a Károlyi-Csekonics Rezidenciába. Ezzel summáztuk látogatásunkat és privát vezetésünket az újjászületett palotában. A Múzeum utcai épület építése az 1881-es esztendőben kezdődött. A tervezés a híres színházépítő Fellner és Helmer építészirodát dícséri. Károlyi István életében (+1907)fontos közéleti találkozóként működött. Károlyi halála után többször váltott tulajdonos, bérlőt és ezzel együtt átépítésekre is sor került. A második világháborúban súlyosan sérült, de a 2007-es felújítással ismét eredeti pompájába ragyog. A gazdag motívumkinccsel ellátott faragott lépcsősor Thék Endre műhelyében készült.

2008. 08. 01.

Turistavezetés a Nyolckerben

"A Beyond Budapest városnéző túra egy egészen rendkívüli és varázslatos utazásra invitálja a külföldi és magyar érdeklődőket, itt, a nyolcadik kerület közepén. A példátlanul hangulatos és kiválóan megszervezett „sightseeing” program, illetve az eddig még kevésbé bemutatott városrészek egyedi szépsége és gazdagsága már-már azt az érzetet kelti bennünk, hogy egy másik országba, másik városba keveredtünk. Pedig ez itt van. És most már meg is nézhetjük."
Olvasható Óvári Bálint riportjában, ami a Romapage.hu portálon jelent meg. Gyertek nézzétek meg az egész cikket és szemezgessetek a színvonalas írások között. A szóban forgó túra képgalériáját itt találjátok.